Tambo (Tanbō)

kenkyo Zbrane

Tambo (Tanbō), približne 60 cm dlhá palica, je ďalšou základnou zbraňou štýlu Kobukai Kobudo Do.

Tu sa už stretávame s predmetmi, ktoré sú bežnejšie v rámci každodenných predmetov, či už hovoríme o obuškoch používaných bezpečnostnými zložkami (pevnými či teleskopickými) či nenápadných predmetoch každodennej potreby akými môže byť aj pevný a hrubý časopis.

Výhodou zbrane je jej výskyt a možné využitie. Rozhodujúca je dĺžka, váha a materiál. Pokiaľ hovoríme o približne 60 cm dlhej ratanovej palici, hovoríme o pomerne ľahkom, ale pevnom materiály. Iná dĺžka zbrane je rozhodujúca len pre potreby vzdialenosti a vybranej techniky, kde sa možno viac oplatí mať či už bezpečnejšiu vzdialenosť od súpera alebo dlhšiu samotnú palicu (najmä ak hovoríme o istých druhoch škrtení, transportných techník alebo pák a iných). Materiál sa oplatí mať vždy pevný, pokiaľ chceme aplikovať takzvané mäkké techniky.

Netreba zabúdať, že nie všetky techniky sa dajú aplikovať rovnako efektívne so všetkými variáciami na zbrane. Preto je dôležité trénovať rôzne možnosti, uvedomiť si jednotlivé výhody a nevýhody varianty akú používame a samozrejme, trénovať o to intenzívnejšie tie variácie, ktoré môžeme použiť najčastejšie.

V rámci štýlu Kobukai Kobudo Do trénujeme s tambo základné úderové techniky ako aj bloky či takzvané “navoľňovacie” (atemi) techniky pre použitie hodov, strhnutí či nasadenia škrtení alebo transportných techník. Tieto techniky sú univerzálne pre použitie ktorejkoľvek verzie dĺžky či materiálu, no samozrejme s prihliadnutím na efektivitu.

S tambo študenti Kobukai Kobudo Do pracujú aj vo variante dvoch palíc, na základe filipínskych bojových umení Arnis. Práca s dvoma palicami ponúka možnosti na rýchle protiútoky alebo reťazenie úderov, no ponúka obmedzené možnosti takzvaných “mäkkých” techník, hodov a škrtení. Aj napriek tomu sa aj na tieto techniky dáva dôraz, tak aby sa aj ku používaní dvoch palíc pristupovalo rovnako ako ku jendej (blok, protiútok, atemi a následné nasadenie techniky). V rámci tréningov sa pracuje aj s variantou prázdne ruky vs. tambo alebo tambo vs. tambo s následným odzbrojením a pokračovaním v technikách formou Arnis (dve palice).