Budo Klub Kenkyo

wixo Nezaradené

Budo Klub Kenkyo bol založený v roku 2017 za účelom šírenia systému Kobukai Kobudo na Slovensku. Ako symbol nášho klubu sme zvolili ázijského byvola, symbol usilovnosti a tvrdej práce. Byvol je rovnako jedným z najviac rozšírených domácich zvierat na Okinawe, rodisku bojového umenia Kobudo. Náš klub sme nazvali Budo Klub Kenkyo, nechceli sme sa totiž vymedzovať v tom, čo sa u nás učí. Na tréningoch trénujeme techniky Kobukai Kobudo a Bojutsu rovnako ako všeobecné bojové techniky ako sú údery alebo kopy. Nie sme len klubom Kobudo alebo Bojutsu. Sme klubom bojových umení.

Slovo Kenkyo (謙虚) v japončine znamená “pokora” a vybrali sme ho zámerne, pokora je totiž dôležitou súčasťou bojových umení a našich životov.

Treba byť hrdý na svoje úspechy a nezabúdať na to čo sme pre ne obetovali, náš čas, úsilie a energiu, ale netreba zabúdať ani na to, že nech sa posunieme kamkoľvek, či už fyzicky, technicky alebo psychicky, naša cesta nekončí. Vždy tu bude niekto kto nás môže naučiť niečo nové, niekto kto nás dokáže posunúť ďalej. Vždy je priestor na zlepšenie, ako sa hovorí.

Rovnako ale netreba zabúdať na svoje začiatky a na tých čo kráčajú touto cestou za nami. Pre nich sme my tí, čo vedia viac, čo ich posúvajú ďalej na ich ceste a preto by sme im mali pomôcť ako najviac vieme, ale nemali by sme im brániť hľadať samých seba tým, že predsa my sme tí najlepší a len od nás sa naučia všetko čo budú potrebovať. My totiž nevieme všetko a nemáme všetky odpovede. Treba si uvedomovať svoje limity, svoje možnosti a nikdy neprestať sa ich snažiť posunúť či prekonať.