Hanbo a Sutekki

kenkyo Zbrane

Hanbo je jednou zo základných zbraní Kobukai Kobudo, približne 90 cm dlhá drevená palica. Jej dĺžka poskytuje možnosť aktívne sa brániť a udržať si súpera od tela a zostať tak vo väčšom bezpečí. Samozrejme, že sa dá použiť aj palica či podobný predmet približnej dĺžky či už z dreva alebo iného pevného materiálu (napríklad aj rovný dlhý dáždnik). Existujú techniky ktoré sa dajú efektívne využiť vďaka dĺžke hanbo, no ako každá zbraň aj táto približne 90 cm dlhá palica má svoje nevýhody. Jednou z nich je nepraktickosť v dnešnej modernej dobe.

 

Variáciou na hanbo je vychádzková palica, známa aj ako sutekki, ktorá viac pripomína aj bežne dostupný dáždnik a svojou rukoväťou dáva možnosť strhnúť súpera ako aj efektívnejšie nasadzovať škrtenie. Tu sa stretávame s inými rozmermi výhod aj nevýhod. Výhodami môže byť pomerne bežný výskyt dáždnikov s podobnou rukoväťou, no málokoho dnes vidíme používať vychádzkovú palicu čisto ako doplnok.

Obe verzie zbrane, hanbo aj sutekki sa používajú ako v systéme Kobudo tak aj v systéme sebaobrany týmito dvoma zbraňami, Bojutsu.